Over dit initiatief

barry aan het woord:

Het bouwen en repareren van apparaten zat er al van jongs af aan in. Opgeleid als instrumentmaker ben ik gewend om precies en schoon te werken, vaardigheden die nodig zijn om kwalitatieve en goede service te kunnen bieden. Samen met Edwin van den Oetelaar vormen we een goed team, hij heeft veel ervaring in elektronica en het reviseren van elektromotoren. Het is fijn om mensen te kunnen helpen om hun vaak al wat oudere systeem weer een tweede leven te geven.

Barry Viellevoye

Barry Viellevoye

Repareren is beter dan vervangen

Edwin van den Oetelaar

Edwin van den Oetelaar

Edwin aan het woord:

Enige tijd geleden werd ik gevraagd door een bekende om eens te luisteren naar zijn WTW van Brink die enige jaren draaide. Het was een onaanvaardbaar geluid, de lagers van beide ventilatormotoren bleken na enig onderzoek defect. De optie die we kregen van installateurs was vervanging van beide units, een kostenplaatje van rond 700 euro. Ik heb in de oude units de kogellagers vervangen door nieuwe SKF lagers, een goed en bekend merk. Na inbouw was de herrie verdwenen, iedereen tevreden.

Enige tijd later kwam de volgende, de buurvrouw van de bekende met hetzelfde verhaal, zelfde unit, even oud (of jong), ook hier de lagers vervangen, prima, opgelost.

Voor de lol heb ik een stukje film op youtube gezet om te laten zien hoe je de lagers kan vervangen.
Ik kreeg positieve reacties, maar altijd direct de vraag of ik de werkzaamheden wilde uitvoeren of waar men naartoe moest voor reparatie, bijna niemand heeft de benodigde gereedschappen of ervaring om dit zelf te doen
Ik besprak dit met Barry, hij is een instrument en gereedschapmaker en we besloten deze website te bouwen.
Barry voert nu alle werkzaamheden uit, hij woont in Tilburg.
We menen dat reparatie een beter alternatief is dan vervanging (en vernietiging van een object met slechts een kleine slijtage), economisch beter en voor het milieu beter.